19 června, 2013

Sluníčko je fajn, ale všeho moc škodí

Po dlouhé zimě jsem šťastná, že opět vysvitlo sluníčko, ráda chodím ven do přírody nebo si aspoň sednout do kavárny s venkovním posezením ve stínu stromů nebo plátěné markýzy. Praha – ale i jiná města – se v létě proměňuje v horkou výheň, kdy uvítáme každý kousek stínu.
Víte, co je markýza? To je taková ta vysunovací plátěná stříška, která je obvykle připevněná k domu a dá se vysunout, takže chrání terasu či jiné místo před sluncem i před slabším deštěm. Je to levnější řešení, než stavět nějakou trvalou střechu. Markýzy také nepotřebují žádné sloupky, nohy či jiné opory, které by v prostoru překážely. Balkón nebo terasa, zvlášť když směřuje na jih, je v letních vedrech rozpálená jako pec  a pobyt  na ní je spíš utrpením než radostí. Díky markýze získáte další příjemný prostor, který můžete využít pro sebe nebo pro svoje přátele a zákazníky. Markýza nemusí být vždycky připevněná k budově, existují i typy mobilní, které mohou stát na volném prostranství. Samozřejmostí je výběr ze spousty látek jednobarevných i pestrých, přece jen je ta markýza hodně výrazný prvek a tak musí ladit s celou budovou.

Když máte okna kanceláře či jiné místnosti na jih, je tam v létě horko k nevydržení a pracovat je dost náročné, zvlášť když pracujete "hlavou". Jak se má člověk soustředit na práci, když je mu horko, příšerně se potí a je unavený z vedra? A jak se v takové výhni mají cítit přátelé nebo klienti? Bohužel závěsy nebo rolety uvnitř místnosti příliš pomáhají jen málo. Mnohem účinnější je zastínění z vnější strany – předokenní rolety nebo žaluzie. Vzhledem k tomu, že jsou venkovní rolety hliníkové a náročnější na instalaci, jsou i dražší než ty interiérové, ale komfort, který díky nim získáte, se rozhodně vyplatí. Dají se namontovat v průběhu stavby domu, ale i na dům, který už stojí a to i na atypická okna třeba ve tvaru lichoběžníku. Venkovní roleta v sobě také může mít zabudovanou síť proti hmyzu, takže můžete větrat třeba celý den bez obav z much, komárů a podobných nevítaných návštěvníků.

Spolehlivou firmou, která nabízí výsuvné markýzy, předokenní rolety a venkovní žaluzie, je Univers. Když je místem, kde chcete mít nainstalované markýzy nebo venkovní žaluzie, Praha, Plzeň nebo Kladno, je tato firma dobrou volbou. Díky své ceně a kvalitě mají dost zakázek, ale i zkušeností. Odborní pracovníci si zjistí potřebné míry přímo na místě, kam se bude žaluzie nebo markýza instalovat a samozřejmě poradí, což je velmi důležité, protože těch výrobků je v nabídce hodně a neodborníkovi by trvalo dost dlouho, než by se v nich zorientoval. Ostatně ani zaměstnanci této firmy neusínají na vavřínech a dál se učí a vzdělávají.

O zastínění zvenku se vyplatí uvažovat i tehdy, když máme klimatizaci, protože když bude klimatizovaný prostor méně zahříván sluncem, budou i náklady na provoz klimatizace nižší. A nejde jen o teplo, ale i o světlo. Když pracujete na počítači, je příjemnější mít mírné přítmí. Naopak, když potřebujete číst nebo jednat s lidmi, nastavíte si menší zastínění.
Díky venkovním žaluziím a roletám se za oknem vytvoří izolační vzduchová vrstva, díky které uniká oknem méně tepla a šetříme tak v průběhu zimy energii na vytápění. Chrání také před hlukem, což ocení každý, kdo má rád klid a chce poslouchat raději příjemnou hudbu než rámus z ulice.

Žádné komentáře:

Okomentovat